Anayasa’nın 53. maddesinde yapılacak değişiklikle “Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Uzlaştırma Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir” düzenlemesi yapılması önerildi.
Maddenin yazım şekli ve gerekçede “Ayrıca memurlar ve diğer kamu görevliler avukat seo ine tanınan toplu sözleşme hakkının, emeklilere yansıtılmasına ilişkin usul ve esasların kanunla düzenlenmesi öngörülmektedir” cümlesi kafaları karıştırdı.
BÜTÜN EMEKLİLER
Düzenlemeden sadece memur emeklilerinin yararlanacağı, işçi emeklilerinin yararlanamayacağı tartışması başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Maddenin yazım şeklinde böyle bir anlam çıkıyor olabilir. Bu maddeyi komisyon aşamasında düzeltiriz. Bütün işçi ve memur emeklilerinin yararlanmasını istiyoruz” dedi.
Yaşam şartları düzelecek
Memur emeklilerinin, memur sendikalarının yaptığı toplu sözleşmelerden yararlanma hakkı getirilmesi emeklilerin yaşam şartlarını düzeltecek. Memur emeklilerinin toplu sözleşmelerden nasıl yararlanacağı kanunda düzenlenecek. Memur emeklileri sadece memurlara yapılan maaş artışlarından yararlanabiliyor.
500 TL fark olurdu
Memur-Sen’e bağlı Emekli-Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, emeklilerin hayat şartalarının yeni paketle çok daha iyi olacağını söyledi. Odabaş, “Düşük dereceli memurlara yapılan zamlar emeklilere yansıtılmadı. Bunlar yansıtılmış olsaydı emeklilerini maaşları 500 TL civarında artmış olacaktı. Anayasa’dan değişikliğinden sora bu haklarımızı alabiliriz” dedi.
Emekliler Birliği Genel Başkanı Mükremin Yıldırım: Emekliler sendikalaştığı zaman hak arama talebi daha da artacak, yoğunlaşacak. Haklar elde edecekler ve kendilerini güvende hissedecekleri kanaatindeyim. Bizimle ilgili bu olumlu maddesinin Meclis’te kabul edilmesini arzu ediyoruz.
Hak İş Başkanı Salim Uslu: Sendikal haklar önündeki engellerin kaldırılması için 5 önerimiz vardı. 3 tanesi yeni anayasa paketinde yer buldu. İşçilerin birden çok sendikaya üye olması örgütlenmede ferahlama getirecektir. Ayrıca 53. maddeye ilaveler yapılarak emeklilerin de toplu sözleşmeden yararlanmasına imkan tanındı. Bu çok olumlu. Sendikalara yönelik kısıtlayıcı, yasaklayıcı ve sınırlayıcı düzenlemeleri kaldırdığı için paketi pozitif buluyoruz.
KESK Başkanı Sami Evren: “Siyasi grev, genel grev gibi yasakların kaldırılması ve grev sırasında doğan zararlardan sendika ve işçilerin sorumlu tutulmaması doğru bir karar. Bunu destekliyoruz. Buna diyecek bir şey yok.”
Kategori : ÇALIŞMA HAYATI