Seçim kanunu TBMM gündeminde

  • Home
  • Seçim kanunu TBMM gündeminde
Seçim kanunu TBMM gündeminde
Hükümet, Milletvekili Seçim Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Yasa teklifi TBMM'ye geldi görüşmeler başlandı.Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, ''Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'' ile ''Milletvekili Seçimi Kanunu''nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin, ''temel yasa'' olarak görüşülmesine başlandı.

BDP Grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Komisyon görüşmelerinde anadilde propaganda yapılması ve seçim barajının düşürülmesi amacıyla verdiklerin değişiklik önergelerin kabul edilmediğini belirtti.

Adaylar ile seçmenler arasındaki diyaloğun ancak anadilde yapılan propagandayla tütsü sağlanabileceğini savunan Geylani, ''Anadilde propagandanın önündeki engeller kaldırılmalıdır'' dedi.

Seçimlerde uygulanan yüzde 10 barajı nedeniyle son 6 milletvekili seçiminde seçmenin iradesinin TBMM'ye yansımadığını ileri süren Geylani, ''Seçim barajı aşağı çekilerek, temsilde adalet sağlanmalıdır. Hukuki eşitlik ortamın sağlanması için baraj düşürülmelidir. Seçimlerin adil olması için adaylara eşit koşullar sağlanmalıdır'' diye konuştu.

CHP grubu adına konuşan Mersin Milletvekili İsa Gök de Türkiye'nin seçim sürecine girdiğini savunarak, ''Halk oyuna sunulma süresinin kısaltılması, seçim kanunlarında değişiklik yapılması ve referandumun gelmesi, seçim sathına girdiğimizi gösteriyor. Hayırlı olsun'' dedi.

Seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin 1 yıl geçmeden seçimlerde kullanılamayacağını anımsatan Gök, görüşülen kanun teklifinin 16 Mart'ta TBMM'ye sunulmasına rağmen, aceleyle Komisyondan geçirilip Genel Kurula indirildiğini söyledi.

TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile alt komisyonda görüştükleri kanun teklifinin farklı olduğunu ifgade eden Gök, ''Alt Komisyonda görüştüğümüz teklif metni, AKP Genel Merkezinde kurulan alt komisyonda hazırlanmış. Gayri resmi bir tekliftir. Seçim kanunlarıyla oynayarak egemenlik sağlamaya çalışan partilerin sonu ilk seçimde hüsran olmuştur'' diye konuştu.

Görüşülen teklifin birinci maddesinde ''son milletvekili genel seçiminde en çok oy alan 4 siyasi parti ile TBMM'de grubu bulunan partilerin, Yüksek Seçim Kurulunda bir asil bir yedek temsilci bulundurmasını'' öngördüğünü kaydeden Gök, ''YSK'da siyasi parti temsilcisinin bulundurulmasının Anayasaya aykırı olduğuna ilişkin görüşler var. Siyasi parti temsilcileri, YSK'nın karar alma sürecine katılmıyor, oy kullanma yetkileri yok bunun için de aykırı bir düzenleme değil. Biz, bu maddede hassasız ve ödün vermeyiz'' diye konuştu.

Genel Kurulda, teklifin görüşmelerine devam ediliyor.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim