Ankara'yı sanata 'Cer' çekecek

  • Home
  • Ankara'yı sanata 'Cer' çekecek
Ankara'yı sanata 'Cer' çekecek
Başkent Ankara'nın nihayetinde büyük bir modern sanat merkezi oldu. Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB işbirliğiyle Demiryolları'nın vagon tamirhaneleri ile cer atölyelerinin restorasyonunun ardından Cer Modern'e dönüşen mekân, Ankara'nın kimliğini değiştirecek çağdaş müze mimarisinin bir örneği.

Tanpınar Beş Şehir'de "Ankara bana daima dasitani ve muharip göründü." der. Şehrin vaziyetini düşününce usta yazara pek çok kimse hak verecektir. Kentin 'resmi' kimliği de üzerinize çöktüğünde aranıza mesafeler girer ister istemez. Büyük kentlerin alâmet-i farikalarından biri olan modern sanat merkezlerinin şehre çokça sıcaklık kattığı, nefes aldırdığı malum. Ama gelin görün ki başkent Ankara kabuğunu kıramadı. Ta ki on yıllık bir düş olan Cer Modern açılana kadar.

Önce biraz kelimelerin peşine düşelim. Arapça bir kelime olan cer, 'çekme, sürükleme' anlamlarına geliyor. Yük kaldırmada kullanılan ceraskal buradan geliyor. Demiryolu taşıtlarının bakımının yapıldığı mekanlara da cer atölyesi deniliyor. Bu anlamıyla tam da Ankara sanat dünyasının ihtiyacı olan bir kelime... Zira Başkent'te sanatseverleri, sanatçıları ve galericileri sürükleyecek bir mekân bur florida seo ası. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eski vagon tamirhaneleri ve cer atölyelerinin restorasyonuyla ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) desteğiyle hayata geçen Cer Modern, çağdaş müze mimarisinin bir örneği. 1 Nisan'da kapılarını açan mekân, Ankara'ya çok şey katacak. Ankaralılara 'sanat' vaat eden bu ferahfeza mekânın ilk sergisi ise "+ Sonsuz: Ebru Özdemir Koleksiyonu'ndan Bir Seçki".

Kültür Bakanlığı'nın işletmesini 25 yıllığına TÜRSAB'a vererek tamamlanmasını sağladığı Sıhhiye'deki Cer Modern, ilk hafta sonunda pek çok ziyaretçiyi ağırladı. Konu komşudan duyanlar, gazetelerden takip edenler, keşif için gelenler... Kısacası Ankara'da soluklanmak isteyen pek çok kimse yolunu buraya düşürmüştü. Hemen hepsinin dilinde "geç kalınmış bir mekân, Ankara'nın buna çok ihtiyacı vardı" yakınmaları vardı. Cer Modern'i sanatseverler, sanatçılar ve galericiler üçgeninde düşününce nasıl bir açığı kapatacağı hemen kendini ele veriyor.

Cer Modern'i kuşatan ahşabın ve demirin kokusu taptaze; sizi içten içe kendine çekiyor. Işığın ve gölgenin oynaştığı binanın yolunuzu kaybedeceğiniz bir yer olmadığını söyleyelim. 4 bin 500 m², tek parça büyük bir sergi salonu, toplam 11.500 m² kapalı alanda süreli sergiler galerisi, fotoğraf galerisi, müze mağazası, konferans salonu, kütüphanesi ve en önemlisi sanatçı rezidanslarıyla derli toplu bir mekan burası. Geniş avlusunda ise tiyatrolar ve konserler düzenlenecek.

Cer Modern'in Döne Otyam ve Deniz Artun'un küratörlüğünü yaptığı ilk sergisi "+ Sonsuz: Ebru Özdemir Koleksiyonu'ndan Bir Seçki" sanat tarihini, "birbirini kovalayan sanat akımları, dâhi sanatçıların yaşamları ve yapıtları ya da ikonlaşmış şaheserler üzerinden değil, koleksiyonerler üzerinden okumayı" tercih ediyor. Sergide Erol Akyavaş, Nejad Devrim, Ömer Uluç, Nuri İyem, Sarkis, Adnan Çoker, İnci Eviner, Burhan Doğançay, Murat Morova gibi sanatçılara ait 113 eser var.

Usta öykücü Bilge Karasu, Akyavaş'ın eserlerinden hareketle şöyle bir soru nakleder: "Sanatçı, dünyayı kendince, baştan kurar düzenlerken, tasarlayabildiği yollarla kime ne öğretir? Bunun da yanıtı yok 'belli olmazdan' öte." Özneyi değiştirip soruyu soralım: Cer Modern sanat adına neler kuracak, neler tasarlayacak, neler öğretecek? 'Belli olmaz', ama iyi şeyler olacağı kesin. Cer Modern salı-pazar 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. (0312 310 00 00)

'Cer'de, elitist bir yaklaşımımız olmayacak'

Cer Modern'in yöneticisi Zihni Tümer, 16 kişilik ekibi ile Başkent'in kültür-sanat hayatına yön vermek için çalışacak. İstanbul'un alışık olduğu ancak Ankara'nın görmediği etkinlikleri sanatseverlerle buluşturacak. Uluslararası dolaşımda olan büyük sergileri, yerli-yabancı edebiyatçıları, plastik sanatçıları, ressamları Cer Modern'de ağırlayacak. Ankara'nın yeni sanat mekanı, Avrupa ülkelerinde yapılan ancak şimdiye kadar Türkiye'de uygulanmamış bir yöntemle, sanatçı ikame programına da ev sahipliği yapacak. Her daldan sanatçı Cer Modern'deki 'sanatçı işlikleri'ni belirli bir süre için ikinci evi gibi kullanacak. Sanatçılar burada yeni eserlerini ziyaretçilerine anında sergileyebilecek. Çocuklar ve gençlerle bir araya gelip, onların sanat duyarlılıklarının gelişimine katkıda bulunabilecek. Sanat merkezlerinin en büyük sıkıntısı olan sadece belirli bir zümreye ulaşabilme sorununu Cer Modern'de yaşamak istemediklerini söylüyor Zihni Tümer. "Sanata elitist bir yaklaşımda bulunmayacağız. Herkes Cer Modern'e gelip, ücretsiz olarak sergileri gezebilir, sanatçılarla bir araya gelip, konserleri izleyebilir." diyor



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim