Antalya'da Avrupa Kültür Başkenti polemiği

  • Home
  • Antalya'da Avrupa Kültür Başkenti polemiği
Antalya'da Avrupa Kültür Başkenti polemiği
Antalya'nın Kültür Başkenti olması için "AB üyeliği şart" diyen AKPM Başkanı Çavuşoğlu'na Belediye Başkanı Akaydın'dan sert yanıt var. Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile AK Parti Antalya Milletvekili ve AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki Antalya Avrupa Başkenti polemiği büyüyor.

Belediye Başkanı Mustafa Akaydın Çavuşoğlu'nun "Antalya'yı kültür başkenti yapmak için göstereceği çabayı, öncelikle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın AB yasaları ve reformlarına destek vermesini sağlamak için göstersin" sözlerine aynı sertlikle yanıt verdi.

Çavuşoğlu'na seslenen Akaydın, "ucuz siyasi polemiklerin tutsağı olmasın" çağrısında bulunarak, "Çavuşoğlu'ndan beklenen sahip olduğu statünün hakkını vermek, 'Ben ne yapabilirim' konusunda kafa yormak ve 'Avrupa Kültür Başkenti Antalya' vizyonu doğrultusunda yol almak için yapabileceği katkıları bizimle paylaşmaktır'' dedi.

BUGÜNDEN YARINA OLMAZ AMA VİZYON ŞART
Avrupa Kültür Başkenti olmanın bugünden yarına gerçekleşecek bir program hedefi olmadığını bildiren Akaydın, bunun bir vizyonun, bir iddianın toplumla paylaşılması gereken bir gelecek tasarımı olduğunu ifade etti.

2006 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmak için yeni kuralların yürürlüğ ohio seo e girdiğini belirten Akaydın, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin AB üyeliğini hak ettiği gibi Antalya'nın da bu statüyü hak ettiğini ve bunun için her türlü çabayı göstereceğimizi yurt dışı temaslarımızda yabancı dostlarımızla gururla ve inançla paylaştık. Türkiye bugün AB üyesi olsaydı bile kültür başkenti başvurumuz en erken 6 yıl sonrası için geçerli olacaktı. Belirli kriterlerin yerine getirilmesi elbette yıllar alacaktı. Biz de onun için 'Hazırlanacağız' dedik. Bu kararlılığı ortaya koyarken Antalya için program hedefi değil kentimizin fazlasıyla hak ettiği bir vizyon açıkladık. AB üyeliği Türkiye için vizyon olduğu gibi Avrupa Kültür Başkenti olmak da Antalya için vizyondur. Bunu ortaya koymak Antalya'nın bu potansiyele sahip olduğunu, bu statüyü hak ettiğini yabancı kamuoyu, Türkiye ve Antalyalılarla paylaşmak içindir. Gerekli hazırlıklara bugünden başlamak içindir. Konuyu iç politika malzemesi yapanların zihinlerindeki engellere baş kaldırmak içindir.''

BAŞBAKAN DA TARİH VEREMİYOR
Türkiye'nin AB'ye bir gün mutlaka gireceği inancının en yetkili ağızlardan her vesileyle dile getirildiğini belirten Akaydın, bu inançla yasaların değiştirildiğini, kurumların yeniden yapılandırıldığını ancak ne zaman girileceği konusunda Başbakan'ın dahi tarih veremediğini kaydetti.

Bunun Türkiye'nin AB üyeliği vizyonunun ortadan kalktığı veya bu vizyon doğrultusunda atılan adımların atılmaması gerektiği anlamına gelmediğini bildiren Akaydın, ''AB'nin tutumları da mevzuatı da değişmez değildir. Türkiye AB üyeliği sürecinde nasıl kararlılıkla yol alıyorsa Antalya da Avrupa Kültür Başkenti olmak için aynı kararlılıkla yoluna devam edecektir'' ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU MUHALEFET DEĞİL İŞ YAPSIN

Yurt dışındaki temaslarda her iki konuda da ellerinden geleni yaptıklarını, hem Türkiye'yi hem de Antalya'yı Avrupalılara daha iyi tanıtmaya çalıştıklarını belirten Akaydın, şunları kaydetti:

''Bu süreçte Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'ndan beklenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı statüsünü bilinenleri tekrar ederek ve Antalya Büyükşehir Belediyesine karşı bir muhalefet odağı gibi hareket etmek fırsatı şeklinde kullanmak değildir. Zamanını ve enerjisini hem Türkiye'nin AB üyeliği vizyonunu hem de Antalya'nın Avrupa Kültür Başkenti olmak vizyonunu gerçekleştirmek için harcamaktır. Türkiye'yi AB kapısında bekletenlere ve sözünü ettiği mevzuat engellerini koyanlara karşı ülkesinin ve kentinin çıkarlarını korumak için çaba göstermektir. Bu çabaların haklılığına önce kendisini inandırmaktır. Sorunun değil çözümün parçası olmaktır.

'Sayın Akaydın, Antalya'yı kültür başkenti yapmak için göstereceği çabayı, öncelikle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın AB yasaları ve reformlarına destek vermesini sağlamak için göstersin' gibi ucuz siyasi polemiklerin tutsağı olmamaktır. Sahip olduğu statünün hakkını vermek, 'Ben ne yapabilirim' konusunda kafa yormak ve 'Avrupa Kültür Başkenti Antalya' vizyonu doğrultusunda yol almak için yapabileceği katkıları bizimle paylaşmaktır.''

AKPM Başkanı Çavuşoğlu'nun Avrupa Kültür Başkenti Antalya vizyonuna ilgisiz kalmaması ve herkesten daha çok destek vermek sorumluluğu duymasının sadece büyükşehir belediyesinin değil tüm Antalyalıların beklentisi olduğunu ifade eden Akaydın, Türkiye AB üyeliği vizyonundan vazgeçmediği sürece Antalya'nın da Avrupa Kültür Başkenti olma vizyonundan vazgeçmeyeceğini bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bu vizyonun ciddi bir hazırlık sürecini gerektirdiğinin ve belediyeye önemli bir sorumluluk yüklediğinin bilincinde olduklarını belirten Akaydın, AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sorumluluk duygularını ve kararlılıklarını yermesini değil övmesini ve paylaşmasını beklediklerini kaydetti.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim