Resmi ziyaret için Paris'te bulunan Erdoğan'ın Sarkozy ile görüşmesi sona erdi.Görüşmenin ardından Sarkozy, Erdoğan'ı merdivenlere kadar gelerek uğurladı. İki liderin çok sıcak bir şekilde birbirlerine veda ettiği gözlendi. Sarkozy'nin Erdoğan'ın Türkiye davetini kabul ettiği bildirildi. İki liderin görüşmesi için "ateşle barut" benzetmesi yapılıyordu ama korkulan olmadı.
Görüşmede Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi Türkiye'ye davet etti. Sarkozy'nin bu daveti kabul ettiği ancak ziyaretin tarihinin netleşmediği bildirildi.
Başbakan zirveden sonra katıldığı MEDEF toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Sayın Sarkozy, G-20 Dönem Başkanlığı sırasında gelebileceklerini söylediler. Kesin tarih söyleyemem, belli olacak. Bu yıl sonu itibariyle inşallah Türkiye’de bizler de misafir edeceğiz" dedi. Fransa 2011 başında G-20 liderliğini devralacak.
Başbakan, hafta başında Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda "Sarkozy çocukluğundan beri Türkiye'ye gelmemiş. Toplantıda kendisini en kısa zamanda ülkemizde görmek istediğimi söyleyeceğim" demişti.
Erdoğan ayrıca, "Bu konuları G-20 çerçevesinde, ikili, bölgesel uluslar arası bunları konuşma fırsatımız olacak. Geleceğe yönelik atılacak adımları konuştuk. AB konularını değerlendirdik. Bölgede müşterek olarak neler yapabiliriz, bunları konuştuk" dedi.
Basının İsrail konusundaki sorularına da Başbakan, "Tepki vermedi kentucky seo kleri hiçbir açıklama yok. Kendilerini hiçbir zaman sorgulamıyorlar. Sadece diğer siyasi liderlerin söylediklerini sorguluyorlar. Hayatlarında hiçbir zaman onların haksız olduğu bir gün yok. Her zaman onlar haklıdır. Bu havanın içindeler. Ama dünya böyle düşünmüyor" yanıtını verdi.
FRANSA: GÖRÜŞME ÇOK OLUMLU GEÇTİ
Yaklaşık bir saat öngörülen görüşme, 1 saat 45 dakikaya uzadı. İki liderin çok sıcak bir şekilde birbirlerine veda ettiği gözlendi. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı yetkilileri de görüşmenin “çok olumlu” geçtiğini söyledi.
Erdoğan ile Sarkozy'nin görüşmesinde, Türkiye'nin AB üyeliği, ikili ilişkiler ve bölgesel konular gündeme geldi. Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü tam üyelik müzakereleriyle ilgili süreçte, iki lider de bilinen görüşlerini tekrarladı. Liderler bu konudaki görüş ayrılıklarına rağmen, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik niyetlerini yineledi. Görüşmede gelecek G-20 zirvesi gündemini de ele alındı. İran konusunda da taraflar bilenen görüşlerini tekrarladılar.
Fransız kaynaklara göre Sarkozy, Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine tam destek verdiğini söyledi.
TERÖRE KARŞI TAM DESTEK
Terörle mücadele konusunun da ele alındığı görüşmede Sarkozy, ayrıca “ülkesinin, Türkiye'nin bölücü terör örgütü ile verdiği mücadeleye kararlılıkla tam destek verdiğini” ifade etti.
Ortadoğu barış süreci ile ilgili gelişmelerin de ele alındığı görüşmede Sarkozy, Türkiye'nin bölge için önemini vurguladı ve Suriye ile İsrail arasındaki arabulucuk görevine atıfta bulunarak, Fransa ve Türkiye'nin bu sürecin başlamasını kolaylaştırmak için birlikte katkı vermeye devam edebileceklerini ifade etti.
Görüşmede dün sona eren “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri de gündeme geldi ve iki lider, Fransa'da son 9 aydır süren bu etkinliklerin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı verdiği yolunda görüş belirtti.
Yine görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi arzusu tekrarlandı.
"UMUTSUZLUĞA KAPILMIYORUM"
Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkması konusunda, "Umutsuzluğa kapılmıyorum. Sarkozy'nin yaklaşımını gözden geçirebileceğini düşünüyorum" dedi.
Resmi ziyareti dolayısıyla Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ve Sarkozy ile çalışma yemeğinde bir araya gelmeden önce birkaç gazeteciyle sohbet toplantısı yapan Erdoğan, "Türkiye'nin bazı AB'ye üye ülkelerden, Kopenhag ve Maastricht olsun çok daha fazla kriteri yerine getirdiğini" belirtti.
Erdoğan, İran'ın nükleer programının askeri hedefleri konusunda da, "Bugüne dek Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kesinliklerden değil, olasılıklardan bahsettiğini söyleyerek, olasılıklara dayanarak bir ülkenin suçlanmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
İki lider arasında düzenlenen görüşmeye Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış ile Fransa'dan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Cloue Geant ve Sarkozy'nin dış politika danışmanı Jean David Levitte katıldı.
BÖLGESEL BARIŞ İÇİN BAŞ TEHDİT İSRAİL
Sarkozy ile çalışma yemeğinde bir araya gelmeden önce birkaç gazeteciyle sohbet toplantısı yapan Erdoğan, "Bölgesel barış için baş tehdit İsrail'dir. Bir ülke Filistin'de Gazze'de orantısız güce başvuruyorsa, fosfor bombaları kullanıyorsa 'bravo' demeyiz. Nasıl böyle davrandığını sorarız. (Gazze'de) 1,500 kişinin öldüğü bir saldırı var ve ortaya sürülen gerekçeleri de yalan" ifadesini kullandı.
Erdoğan, BM'nin Güney Afrikalı hakim Richard Goldstone'dan Gazze'deki İsrail saldırılarından sonra hazırlamasını istediği rapora atıfta bulunarak, "Goldstone raporu da açık" dedi.
Gazze'deki durumu eleştirmesine karşılık İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın yaptığı yorumlar hakkında Erdoğan, "Böyle bir yaklaşıma Müslüman olduğumuz için sahip değiliz. Yaklaşımımız insani" diye konuştu.
Lieberman, İsrail'in Ynet haber sitesine yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın yavaş yavaş (Libya lideri Muammer) Kaddafi veya (Venezüela Devlet Başkanı) Hugo Chavez'e dönüştüğüne inandığını" ifade etmişti.
DEMEÇ SAVAŞI SÜRÜYOR
Öte yandan Erdoğan’ın sözlerine İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'dan jet yanıt geldi. Netanyahu, Türkiye’nin İsrail'e sürekli “saldırıları”ndan dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.
Netanyahu, “Türkiye’yle iyi ilişkiler sürdürmek istiyoruz ve Erdoğan’ın eline geçen her fırsatta İsrail’e saldırmasından üzüntü duyuyoruz” dedi.
Kategori : POLİTİKA