Balıkesir'de yüzde 50 su zammına fren

  • Home
  • Balıkesir'de yüzde 50 su zammına fren
Balıkesir'de yüzde 50 su zammına fren
Bu karar Balıkesirlileri sevindirecek. Belediyenin ocak ayından bu yana uyguladığı su zammına mahkemeden iptal geldi.Abone ol

Ankara'da ulaşım ücretleriyle ilgili mahkeme kararından sonra başlayan tartışma daha yeni durulurken bu kez Balıkesir'de su zammına iptal kararı geldi.

Balıkesir Belediyesi'nin 5 Kasım 2009 tarihli meclis oturumunda aldığı ve ocak ayında uygulanan yüzde 50 oranındaki su zammı mahkeme tarafından iptal edildi.

Yeni Balıkesir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Buldan tarafından İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonucunda, yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme, ortalama yü rhode island seo zde 50 oranındaki su zammında kamu yararı olmadığı ve hukuka aykırılık gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.
Mahkemeye sunduğu iptal isteminde su zammının maliyet artışları ile ilgili olmadığını belirten Sedat Buldan'ın Avukatı Birol Şahin, zammın tamamen keyfi bir uygulama olduğunu savundu. İptal isteminde suya yapılan zammın çevre illere oranla çok yüksek olduğu belirtildi. İstemde ayrıca, zam nedeniyle halkın ödeme güçlüğüne düşeceği, suya erişim hakkının ortadan kalkabileceği, belediyelerin kar-zarar hesabıyla işlem yapamayacakları, suyun ticari mal gibi değerlendirilemeyeciği ifade edildi.
İdare Mahkemesi'ndeki davanın reddini talep eden Balıkesir Belediyesi, zammın günün koşullarına uygun olduğu, ayrıca İkizcetepeler barajındaki maliyetlerin yüksekliğini gerekçe gösterdi. Belediye, savunmasında, "İkizcetepeler barajında arıtma tesisine su, doğal cazibesi ile verilirse, terfi merkezine pompalanıp arıtıldığında bunun maliyetinin küçümsenmeyeceği, baraj ve altyapı tesislerinin yapımı için alınan krediler ödenmeye devam ediyor. Bunun için suyun maliyeti yükseliyor. 2009 yılında su işletmeleri 7.8 milyon lira zarar etti. Suyun metreküpü 2.41 liraya maloluyor ve beş yılda gerçekleşen yüzde 43.23 oranındaki enflasyona paralellik gösteriyor." ifadelerine yer verdi.

Balıkesir İdare Mahkemesi ise kararında şu ifadelere yer verdi: "Beş yıllık enflasyon oranında yüzde 43.23 düzeyinde gerçekleştiği, zam oranın buna yakın olduğu ileri sürülmüşse de, 2009 yılında da uygulanan ve bu haliyle idarece gerçekçi bulunan tarifede düzenleme yapılırken, önce yıllar enflasyon oranınlarının doğrudan dikkate alınması olanaklı değildir."

Balıkesir Belediye Meclisi, kasım ayı toplantısında meskenlerde yüzde 48, şantiyelerde yüzde 66, resmi dairelerde yüzde 71, ticarethane ve okullarda ise yüzde 25 oranında suya zam kararı almıştı.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim