Biz bu filmi 2001'de gördük!

  • Home
  • Biz bu filmi 2001'de gördük!
Biz bu filmi 2001'de gördük!
Yunanistan'ın en büyük 4 bankası kasalarından 10 milyar Euro çıkınca, devlete sığındı...Abone ol

Komşudaki görüntü 2001 Türkiye'sini hatırlattı

Financial Times'ın haberine göre komşunun en büyük dört bankası, hızla hesaplardan çekilen mevduatlardan dolayı zor duruma düştü. Mudiler tarafından çekilen paranın 10 milyar Euro'ya ulaşmasının ardından hükümete başvurarak yardım istedi.

Türkiye'de de iştirakleri bulunan National Bank of Greece, EFG Eurobank ile diğre dev Yunan bankaları Piraeus Bank ve Alpha Bank'tan oluşan bu dört bankanın 28 milyar Euro'luk destek pakedinden faydalanmak istediği belirtildi.



Yunan Merkez Bankası, yerleşik mevduat sahiplerinin 2010’un ilk iki ayında bankacılık sistemindeki toplam mevduatın yüzde 4.5’ini yurtdışına çıkardıklarını açıklamıştı.

Aslında komşuda oluşan bu görüntü Türkiye için çok da yabancı değil. 1999 yılında Türkiye'de 84 olan banka sayısı, 2001 yılında patlayan ve etkisi uzun süre devam eden krizlerle 47'ye kadar inmişti. O dönemde de birçok bankadan büyük mevduat kaçışları yaşanmış, bazı dev bankaların bile batmaktan son anda kurtulduğu daha sonrasında yetkililer tarafından itiraf edilmişti. Bugün komşu Yunanistan'da yaşanan durum da çok farklı değil.

“YUNANİSTAN, AB VE IMF YARDIMI TALEP ETMİYOR”
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou, Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve IMF yardımı talep etmediğini söyledi.

Papac seo hizmeti onstantinou, düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan’ın geçen ay Brüksel’de üzerinde anlaşmaya varılan Avro Bölgesi ve IMF kurtarma planını harekete geçirmeyi talep etmediğini ifade etti.
Yunanistan’ın borçlanma maliyetinin artması piyasalarda borcunu ödeyemeyeceği ve kurtarmanın gerekli olduğu kaygılarını artırıyor.

Bir gazetecinin Yunanistan’ın yardım isteyip istemediğini sorması üzerine Papaconstantinou, bu konunun konuşulmadığını, Yunanistan’ın bu mekanizmayı kullanma niyetinin olmadığını, ancak ülkesi için bu güvenlik ağının çok önemli olduğunu söyledi.

Papaconstantinou, birkaç gündür planın nasıl çalışacağının detaylarının hazırlandığını kaydetti.

SARKOZY İLE BERLUSCONİ, OLASI BİR PAKETİ DESTEKLEDİKLERİNİ BELİRTTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Yunanistan ekonomisi için olası bir destek paketini desteklediklerini belirttiler.

Sarkozy ile Paris’de bir araya gelen Silvio Berlusconi, “Yunanistan bütün desteğimize sahip” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de Yunanlı yetkililerin kamu maliyesini iyileştirmek için cesur önlemler aldıklarını belirtti.
Avro bölgesindeki bütün ülkelerce bir destek planında anlaşıldığını ifade eden Sarkozy, ortak Avrupa Birliği finansal kurtarma planını Yunanistan’ın istemesi halinde herhangi bir zaman uygulamaya hazır olduklarını kaydetti.

Öte yandan, Fransa ve İtalya nükleer enerji konusunda işbirliğini artırmayı da kararlaştırdı.

YUNAN MEDYASI: “FAİZLER TIRMANIYOR, BORSA BATIYOR”

Yunan medyası, Avrupa ülkeleri arasında, Yunanistan’a ekonomik destek sağlama yönünde olası bir planın nasıl uygulanabileceği konusunda belirsizlik yaşanmasının, Yunanistan’ın kredi maliyetini olumsuz etkilediği yorumunda bulundu.

Yunanistan’ın borçlanma faizlerinin tırmandığının kaydedildiği haberlerde, Yunan bankalarının 17 milyar avro’luk ek destek alacağına dair açıklamalardan sonra 10 yıllık Yunan tahvilleri ile Alman tahvilleri arasındaki spread (getiri) farkının 412 birime ulaştığı belirtildi.
Piyasaların bunu, ülke içinde finans kurumlarının gerekli nakit parayı tedarik etme zayıflığı olarak algıladıkları değerlendirmesi yapılırken, spread;lerin ani tırmanışının ise Yunanistan’ın on yıllık sermaye kredisi alabilmesi için yüzde 7’nin üzerinde faiz ödemesi gerekeceği anlamına geldiği vurgulandı.

Dün gün boyunca 400’ün üzerinde seyreden bugün ise 450’yi görerek rekor artış kaydeden spread’lerin bu tırmanışının Atina Borsası’nı düşürdüğü ve borsanın dün yüzde 2,98 bugün ise 3,11’den kapandığına da dikkat çekildi.

Haberlerde, “faizler tırmanıyor, borsa batıyor” yorumları yapıldı.
Atina Borsası’ndaki banka hisselerinde yüzde 5,5’i aşan kayıplar
yaşandığı, avro’nun ise son iki haftanın en “derin düşüşünü” gerçekleştirerek, 1,334 dolar olarak şekillendiği belirtilen haberlerde, bu duruma neden olarak, uluslararası piyasalarda yaşanan, “Yunanistan’ın yaşadığı zorlukların Avro kuşağını etkileyeceği korkusu” gösterildi.
“Bundan sonra ne olacağı?” sorusunun cevabının, tüm yatırımcıların ilgi odağı halinde olan kredi maliyetinin nasıl şekilleneceği ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Bloomberg ajansının dünkü haberine göre, Yunanistan’ın ABD’den yüksek faizli borç almasının beklendiği, Atina’nın yöneleceği Amerikalı yatırımcıların ise yüzde 7,25 oranında faiz isteyeceklerinin altı çizildi.
Diğer yandan Stardard & Poor’s uzmanlarının, Yunanistan’ın borçlanmasındaki yüksek faizin devamı ve hükümetin istikrar ve kalkınma programının hayata geçirememesi gibi durumların söz konusu olması halinde ülkenin kredi notunun düşürülmesi tehlikesinin bulunduğunu kaydettikleri belirtildi.

Haberlerde, Stardard & Poor’s’un geçtiğimiz ay Yunanistan’ın kredi notunu BBB olduğunu açıkladığı, ancak ülkenin önümüzdeki 18-24 aylık sürecinin tehlikeli olduğunun vurgulandığı kaydedildi.

YUNANİSTAN 1,2 MİLYAR AVRO TAHVİL İHRAÇ EDECEK
Yunanistan 1,2 milyar avroluk tahvil ihracı yapacak.
Kamu Borç Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre, gelecek hafta salı günü Yunanistan’ın 1,2 milyar avro tutarında 26 hafta (6,5 ay) ve 52 hafta (13 ay) iki ayrı ihale düzenleyecek.
Yunanistan, Nisan ayı için borçlanmasını tamamlarken, Mayıs ayı için hala 10 milyar avrodan fazla borçlanma ihtiyacı duyuyor.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim