1 milyon 512 bin 450 adayın gireceği sınav, saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek.
SAAT 15.00'TE AÇIKLANACAK
Sınav merkezlerinde toplam 234 bin 94 kişi görev yapacak. Cep telefonu yanında olan adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacak. Sınav sonuçlar Mayıs ayının başında açıklanacak. ÖSYM, YGS soru ve cevaplarını sınav bittikten sonra saat 15.00'te yayımlayacak. Soru ve cevaplar 'http://ygs2010-sorular.osym.gov.tr' internet adresinde açıklanacak. Bu soru ve cevaplar, ulusal ve yerel televizyon kanallarında sadece sınavın yapıldığı 11 Nisan 2010 günü, internet sitesinde yayımlandıktan sonra ve 12 Nisan 2010 günü bir defaya mahsus olmak üzere kullanılabilecek ve yayımlanabilecek. Sitede yayımlanacak 2010-YGS test soru ve cevaplarını, belirtilen kurallara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal takibat yapılacak.
SINAV ANINDA BUNLARA DİKKAT
Sınav kitapçığındaki bir bölüme başlamadan önce o bölümü çok hızlı bir şekilde gözden geçirin
Sınavda başlayacağınız bölümü 10 saniyede hızla gözden geçirin. Böylece testin yapısını kavrayabilir ve kendinizi duruma daha kolay hazırlayabilirsiniz.
Hız ve isabet arasında uygun bir denge kurmak gerekir
Çok hızlı okuyup hata yapmak size puan kaybettirir. Diğer taraftan, aşırı dikkatli olarak, her soru üzerinde çok fazla zaman harcamak da hem zaman kaybetmenize ve hem de buna bağlı olarak da yeterli puanı toplayamamanıza sebep olabilir.
Bir soruda bell new mexico seo i bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamamışsanız uğraşmaktan vazgeçin ve soruyu bırakın
Sınavlarda soruların zorluk dereceleri birbirinden farklı ama tüm soruların puan değerleri aynıdır. Siz soru üzerinde çok fazla zaman harcamış ve hala çözüme ulaşamamışsanız soru üzerinde sadece zaman kaybedeceksinizdir. Burada en makul çözüm soruya bir işaret koyarak diğer sorulara geçmeniz olacaktır. Daha sonra eğer süreniz kalırsa bu soruya tekrar dönersiniz. Ancak bu “soru size ilk bakışta zor geldiği takdirde bırakın” anlamına gelmiyor.
Yanınızda bir saat bulundurun ve bunu test süresine göre ayarlayın
Sınava girerken yanınıza saat almayı unutmayın. Kendi saatinizle zamanın geçişi ve temponuz konusunda çok daha gerçekçi bir fikre sahip olabilirsiniz.
Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın
Her hangi bir soruyu üzerinde zaman harcamak gerektiği ve çok karışık gözüktüğü için otomatik olarak atlamayın. Eğer üzerinde zaman harcanması gerektiğini düşünerek soruları otomatik olarak atlarsanız çok az soru cevaplayarak testin sonuna varırsınız. Ancak bazı sorular çok uzun ve karmaşık görünseler de aslında bazı küçük bilgilerin doğru kullanılması halinde rahatlıkla çözülebilecek sorular da olabilir. Bu sorular için gayretinizi esirgemeyin.
Geçen zamanla çok fazla ilgilenmeyin
Her bölüm için zaman kontrol etmeniz yeterli. Çok fazla abartarak her soruda saatinizi kontrol etmeniz sizin hem sıkıntınızı arttıracak hem de zaman kaybetmenize neden olacaktır.
Zihninizin dağılmasına izin vermeyin
Bölümler arasında çok kısa bir dinlenme arası verin ve zihninizi programlı olarak dinlendirin. Ancak kendinize verdiğiniz bu kısa dinlenme süresini kesinlikle aşmayın. Eğer bir soruyu birden çok okuduğunuz halde anlayamıyorsanız, ya da kendinizi bir yerlere dalmış halde buluyorsanız dikkatiniz dağılmış demektir. Burada yapmanız gereken 1 dakika dikkat toplamak için ara vermektir.
Seçeneklerin gücünden faydalanın, sorulan soruya cevap olamayacak nitelikteki seçenekleri eleyin
Açıklama olan sorularda öncelikle soru kökünü okuyarak soruyu çözmeye başlayın. Daha sonra kesinlikle cevap olamayacak seçeneklerin üzerine bir çarpı işareti koyun. Daha az seçenek arasından sonuca ulaşmanız daha kolay olacaktır.
Karar vermeniz gerekiyorsa hızlı bir şekilde karar verin ve fikrinizi değiştirmeyin
Elemelerden sonra kalan iki seçenekten birinin doğru olma ihtimali daha yüksek ise (yani aklınıza gelen ilk seçenek) kararınızı verin. İlk cevaplarınızı sorunun cevabını kesin olarak bulmadan değiştirmeyin. Ancak kontrolleriniz sırasında sorunun bir yerinde işlem hatası yaptığınızı anladıysanız soruyu değiştirmelisiniz. Ayrıca soruları değiştirirken de zaman kaybettiğinizi unutmamalı ve mümkün olduğu kadar değişiklik yapmamaya özen göstermelisiniz.
Cevaplarınızı, cevap kağıdına gruplar halinde kodlayın
Soruları bölüm bölüm cevap kağıdına “bir kerede” geçirmek hem zamandan büyük tasarruf sağlar, hem de dikkat kopmalarını engeller. Ayrıca bütün dikkat soru ve cevap numaralarına verileceği için kodlama hatası olma ihtimalini ortadan kaldırır. Grup halinde kodlama yapmak için mutlaka bölüm sonunu beklemek gerekmez, sayfa sonu da uygun bir cevaplama aralığıdır.
Özel bir kodlama sistemi geliştirerek, soru kitapçığı üzerine işaretleyin
Böyle bir sistem geliştirmenin birinci yararı; doğru cevapları belirlemektir. Değiştirdiğiniz cevaplar, atladığınız sorular ve tekrar gözden geçirmek istediğiniz cevap ve sorularınız için de farklı kodlarınız olmalıdır. Böyle bir sistem geliştirerek neyi yapıp, neyi yapmadığınızı, geride bıraktığınız soruları hangi durumda bıraktığınızı hatırlamanız açısından yararlı olacaktır.
Gireceğiniz sınavlarda bazı çok güç sorular vardır. Bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmayın
Gireceğiniz sınavlar sizin başarı düzeyinizi ölçmeyi değil, onlar arasında bir sıralama yapmayı amaçlamaktadır. Bu sınav, öğrencileri ayırt etmeyi ve sıralamayı amaçlamaktadır. Elbette ki amaç en yüksek puanı almak olmalı ancak tüm soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmanız sizin kaygınızı arttıracaktır. Kaygınız arttıkça hata yapma olasılığınız da yükselecektir. Kendi kaygınızı arttıracak düzeyde beklentileriniz olmamalıdır.
Sınavda büyük bir “zaman” baskısı ile karşı karşıya kalacaksınız. Buna hazırlıklı olmanız gerekmektedir
Daha önce girmiş olduğunuz deneme sınavlarında tüm soruları cevaplama olanağına sahip olmuş olabilirsiniz. Ancak gireceğiniz geçek sınavlarda zaman aynı olmasına rağmen bu süreyi kullanmada problemler yaşabilirsiniz. Çünkü aynı anda sınav heyecanınızı kontrol etmek zorunda kalacak hem de zamanınızı iyi kullanmak zorunda olacak.
Kategori : GÜNCEL