Edremitli kadınlardan ekolojik pazar

  • Home
  • Edremitli kadınlardan ekolojik pazar
Edremitli kadınlardan ekolojik pazar
Edremit'li 14 çiftçi kadın piyasada doğal ürünlerin ilgi gördüğünü keşfedince "Ekolojik Üretici Pazarı" kurdu.Abone ol

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Çamcı köyünden 14 kadın, ürettikleri ekmek, salça, tarhana, nohut, kuru fasulye, yufka ve sirke gibi ürünlerinin ilgi görmesi üzerine, ''Ekolojik Üretici Pazarı'' oluşturdular.

Çamcı'da oturan 14 köy kadını, kendileri için ürettikleri ''ekmek, salça, tarhana, nohut, kuru fasulye, börülce, bulgur, yufka, zeytin, zeytin yağı, sirke, turşu ve zeytin sabunu'' gibi çok sayıda ürünün fazlasını, bir süre önce köy meydanında kurulan pazarda satışa çıkardı.

Pazara gelen vatandaşların yoğun ilgi göstermesi üzerine kadınlar, bu işi daha da geliştirmeye karar vererek ''Ekolojik Üretici Paz yazılım uzmanı olmak için arı'' kurdular. Kadınlar, katkı maddesi kullanılmayan tamamen doğal ürünlerini, bu pazarda tüketiciye ulaştırmaya başladılar.

Çamcı köyünden 42 yaşındaki Elif Şen, marketlerden alışveriş yaparken ürünlerin içinde katkı maddesi bulunup bulunmadığını kontrol ettiklerini anlatarak, son dönemlerde kendi ürünlerini üretmeye çalıştıklarını anlattı.

Yaşanan rekabet ortamında, gıda maddelerinde kaktı maddesi kullanılarak maliyetin aşağı çekildiğini öğrendiklerini ifade eden Şen, şöyle konuştu:

''Önce, kendimiz marketlerden alışverişimizi kestik, doğal ortamda ürettiğimiz yiyeceklere yöneldik. Aynı kaygıyı yaşayan ev hanımlarının bulunduğundan yola çıkarak, tarlalarımızdan kendi gereksinimimiz için yetiştirdiğimiz ürünlerin fazlasını, köy meydanında satışa sunduk. Buraya alışveriş yapmaya gelen müşterilerimiz memnuniyetlerinin bildirirken, ürünlerimize ekolojik ürün sertifikası almamızı önerdiler. Pazar sayesinde köydeki hareketlilik artarken, ekonomi de hareketlenmeye başladı. Kadın olarak bizler de tüketici konumundan çıkıp, üretici konumuna geçtik. Şimdi ekolojik tarım konusunda bilgilenip, ürünlerimize bu sertifikayı almayı planlıyoruz.''

KÖY MUHTARI DESTEK VERDİ
Çamcı Köyü Muhtarı İsmail Öztürmen de, vatandaşların nasıl yetiştirildiğini bilmedikleri ürünleri tüketmekten tedirgin olduğunu savunarak, bu yüzden köy kadınlarının ürettiği doğal ürünlerin büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Ekolojik Üretici Pazarı'nda geleneksel yöntemlerle üretilen doğal ürünlerin, tüketiciyle aracısız buluştuğunu belirten Öztürmen, ''Köyümüzün ilçeye yakın oluşu sayesinde, ilk günlerde Edremit'ten pazarımıza alışveriş yapmak için gelenler oldu. Zaman içinde Havran ve Burhaniye gibi komşu ilçelerimizden de gelmeye başladılar. Şimdi önümüze yeni hedefler koyduk'' dedi.

Pazarda sadece Çamcı köyünde üretilen ürünlerin satılacağını ifade eden Öztürmen, ''Meraklıları Çamcı markalı karnıkara, börülce, oturak fasulye, beyaz bamya, yerli pembe domates, bük nohut, armut kurusu, mandalina reçeli, Çamcı üzümü sirkesi, kurusu ve pekmezi gibi tamamen köyümüze ait ürünleri bu pazarda bulacak. Bu pazar, ayrıca kadınlarımızın ürettiği el emeklerini satarak ev ekonomilerine katkı sağlayacakları bir yer olacak'' diye konuştu.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim