İran Irak işgali soruşturulsun diyor

  • Home
  • İran Irak işgali soruşturulsun diyor
İran Irak işgali soruşturulsun diyor
İran, BM'nin Afganistan ve Irak'ta yapılan askeri operasyonlarla ilgili bir soruşturma açmasını istedi.Abone ol

BM'deki İran temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a gönderdiği mektupta, ''ABD ve NATO'nun terörle mücadele gerekçesiyle bölgede yürüttüğü operasyon metotlarının başarısız olduğu'' ifade edilerek, ''Ban'ın, BM Genel Sekreteri olarak bu konuda bir soruşturma açması ve bu soruşturma sonuçlarının BM Genel Kurulu'na sunulmasından sorumlu olduğu'' kaydedildi.

Mektubunda, ülkesiyle ortak sınırları olan Afganistan ve Irak'taki Batılı askeri güce işaret eden Ahmedinejad, ''bu askeri gücün varlığı nedeniyle milyonlarca insanın ö inşaat firması ldüğü, yaralandığı veya yerinden olduğunu, yasa dışı afyon üretiminin arttığını'' belirterek, ''Ve bölgemizde insanlar hala tehlikenin gölgesinde yaşıyor'' dedi.

Bölgedeki sorunların çözümü için geniş çaplı askeri operasyonların gerekli olmadığını vurgulayan Ahmedinejad, ''Genel Sekreter Ban tarafından belirlenecek ve bölge ülkeleri tarafından da güvenilir bulunacak isimlerden oluşan bir soruşturma grubunun kurulmasını, soruşturma grubunun Afganistan ve Irak'taki yabancı askeri varlığını, kullandıkları yöntemleri ve şimdiye kadar alınan sonuçları tespit etmesinin beklendiği'' kaydedildi.

İran basınına göre, Ahmedinejad'ın mektubunda ''ABD'deki 11 Eylül saldırılarının Afganistan ve Irak'taki saldırılar için bahane olarak kullanıldığı'' belirtilerek, bu konunun da araştırılması isteniyor. Ancak BM'deki İran temsilciliği tarafından açıklanan mektupta bu konu yer almıyor.

BM Sözcüsü Farhan Haq, Genel Sekreter Ban'ın mektubu incelediğini söyledi.

Irak, 2003'te Saddam Hüseyin'i devirmek isteyen ABD tarafından işgal edilmiş, ancak daha sonra çeşitli ülkelerin belli sayıda asker vererek katıldığı işgal, El Kaide ve isyancılara karşı savaşa dönüştü.

Afganistan'da ise NATO'nun öncülüğünde yaklaşık 120 bin yabancı asker Taliban güçlerine karşı mücadele ediyor.

TUTUKLANAN CUNDULLAH LİDERİ

Ahmedinejad'ın mektubunda, İran'ın Sistan-Belucistan eyaletinde yüzlerce kişinin öldürülmesi ve yaralanmasından sorumlu tutulan Cundullah örgütünün bir süre önce tutuklanan lideri Abdulmelik Rigi'ye yer veriliyor.

Ban'a mektup ile birlikte görüntü kayıtları da gönderen Ahmedinejad, ''görüntülerin Rigi'nin suçlarını gösterdiğini ve bu suçların Ban tarafından da kınanmasının beklendiğini'' kaydetti.

Bu konuda İran halkının haklılığının teyit edilmesi ve Rigi'yi destekleyenlerin sorumluluklarını üstlenmesi gerektiği ifade edilen mektupta, Ban'dan ''NATO üyelerinin bölgedeki terörizme verdiği desteği kınamasının beklendiği'' de belirtildi.

İran, ''Cundullah örgütünün ABD, İngiltere ve Pakistan gibi ülkeler tarafından desteklendiğini'' ileri sürerken, söz konusu ülkeler bunu kabul etmiyor.



Kategori : DÜNYA
Whatsapp İletişim