10 bin öğrenci SBS'ye giremedi

  • Home
  • 10 bin öğrenci SBS'ye giremedi
10 bin öğrenci SBS'ye giremedi
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Türkoğlu, Bursa'da maddi imkansızlıklar sebebiyle 10 bin öğrencinin SBS'ye müracaat etmediğini öne sürdü. Abone ol

Bursa'da en az 10 bin öğrencinin 10 lira sınav ücretini ödeyemediği için SBS'ye müracaat edemediğini ifade eden Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, "On bin öğrenci parasızlıktan dolayı sınava giremedi. Toplamda belki yüzde 5'e tekabül ediyor. Ancak devletin en iyi okullarında ancak en çok parası olan faydalanabilmektedir. Çünkü bir tarafta bu sınavlara en güzel ve pahalı dershanelerde hazırlananlarla diğer tarafta hayatlarında optik form görmeyen çocuklar birlikte girmektedirler.

Türkiye'de sistem 'paran varsa oku' olmuştur. Bu sistemle eğitim bir sosyal statü değiştirme aracı olmaktan çıkmıştır. Ancak doktorun gastric botox turkey prices çocuğu doktor, mühendisin çocuğu mühendis olabilmektedir. SBS ücretsiz olmalıdır."

Gazetecilerin 10 bin rakamının nasıl tespit edildiği yönündeki soruyu cevaplandıran Türkoğlu, sendika üyesi öğretmenler tarafından her okuldan rakam alındığını açıkladı.

Setbaşı Mahfel'de düzenlediği basın toplantısında bin öğretmen arasında yapılan anket sonuçlarını açıklayan Türkoğlu, eğitim kurumlarında ciddi anlamda güvenlik sorunun yaşandığını iddia etti. Uzun uğraşlar sonucu ilk dönemdeki başarı oranlarını ele geçirdiklerini anlatan Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Türkoğlu, üniversiteye giriş sınavında 41, liselere giriş sınavında 38. sıraya gerileyen Bursa'da ortaöğretim 9. sınıftaki öğrencilerin başarısızlık oranının yüzde 69'a çıktığını savundu.

Ortaöğretim kurumlarında bir önceki yıla göre başarı düşüşü olduğunu ileri süren Türkoğlu, ilköğretimde özellikle 2. kademede bir başarı artışı olduğunu, bunda SBS ve OYP ile öğrenci yerleştirmede ağırlıklı okul başarı ortalamasının etkili olduğunu kaydetti. Dersler bazında bakıldığında 9. sınıflarda yüzde 60 başarısızlık oranı ile geometri, yüzde 55 ile matematik, yüzde 52 ile biyolojinin ilk sırada olduğunu kaydeden Türkoğlu, şunları söyledi: "Tabloda 9. sınıflar kırılmanın en yoğun yaşandığı ve okuldan atılmanın en yüksek oranda olduğu sınıflardır. Orta öğretim sistemindeki çarpıklığın faturası 2 yıl üst üste kalan öğrencilerin sokağa bırakılmasıyla sonuçlanmaktadır. Bu sayı Bursa da her yıl en az 5 bin gençtir. Burada ortak sınıf dokuzların meslek liselerinde ciddi manada elendiği görülmektedir. İstatistik sonuçlarında ilçeler bazında Yıldırım en kötü durumdaki ilçedir. Her sınıf ve branş düzeyinde ciddi bir kötüye gidiş vardır. Ancak 6 yıldır aynı kadrolar Yıldırım ilçesini yönetmektedir. İlginç bir istatistik ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ortaya çıkmaktadır. Başarı yüzde 91 oranındadır. Ancak okullarımızdaki gayri ahlakı işlerde ise kat be kat artış yaşanmaktadır."

Okulların ve öğretmenlerin güvenlik sıkıntısı yaşadığını dile getiren Türkoğlu, okul kapılarının ilköğretim öğrencilerine emanet edildiğini, okul sayısı kadar bekçi ya da özel güvenlikçinin bulunmadığını ifade etti. Öğretmenlerin öğrencilerin fiziksel saldırısına maruz kaldığını vurgulayan Türkoğlu, her gün onlarca şiddet içerikli olayın yaşanmasına rağmen gerekli tedbirin alınmadığını aktardı.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim