Gaziantep'te sokakların çehresi değişecek

  • Home
  • Gaziantep'te sokakların çehresi değişecek
Gaziantep'te sokakların çehresi değişecek
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Sokak Sağlıklaştırma Projesi 'Eyüboğlu ve Eblehan'ın da çehresini değiştirecek. Abone ol

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, hazırlanmakta olan Sokak Sağlıklaştırma Projesiyle ilgili olarak, "Gaziantep'in en eski yerleşim yerlerinin önemli bir kısmını, Eyüboğlu, Tepebaşı ve Bey mahalleleri oluşturmaktadır. Buralarda, büyük oranda özgün kimliğini korumuş olan sokaklar, evler bulunmaktadır. Amacımız modern kent alanı içinde geleneksel mimariyi tanıtmak ve yaşatmaktır" dedi.

Güzelbey, şöyle devam etti: "Tarihi ve kültürel mekanların b yerel seo nasıl yapılır ulunduğu bu semtlerin ve sokakların korunmasına özel bir önem vermekteyiz. Özgün sokak dokusu korunmuş olan bin 295 metrelik bir aks üzerindeki sokaklarda, yöresel keymıh taşından yapılmış olan tescilli, tescilsiz 167 adet ev yer almaktadır. Büyük oranda korunmuş olan sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projelerini en kısa sürede de tamamlamayı planlıyoruz. Gaziantep'in geleneksel konut dokusunun yoğun olarak bulunduğu; Mehmet Tevfik Uygunlar Sokak, Abdullah Edip Sokak, Eyüboğlu Cami Ara Sokak, Eyüboğlu Sokak, Eblehan Caddesi, Prof. Dr. Metin Sözen Sokak, Turfan Hamamı Caddesi, Bay Sokak ve Ali Özaldan sokaklarının 'Sokak Sağlıklaştırma Projesi' belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmaktadır. 'Eyüboğlu ve Eblehan Sokak Sağlıklaştırma' işi ile kültürel mirasımız olan Antep evleri ve sokakları hak ettiği özgün kimliğine kavuşacak ve Bey Mahallesi ile birlikte bu sokaklar bir çekim merkezi haline gelecektir.

Turizm potansiyelinin artacağı gibi geleneksel dokunun korunmasıyla tarihten gelen tüm yaşam izlerinin nesiller boyu yaşatılması sağlanacaktır. Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bu proje de kamu-sivil birlikteliğinin bir örneği olacaktır."

Hazırlanan proje kapsamında, bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işerinin yapılması planlanıyor. Sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar (su ve kanalizasyon) yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yeraltına alınacak. Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel kesme bazalt taş ile döşenecek. Projenin, Haziran ayı itibari ile tamamlanması planlanıyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayına müteakip restorasyon işlerine başlanacak.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim