IMF'den yüz güldüren istihdam raporu

  • Home
  • IMF'den yüz güldüren istihdam raporu
IMF'den yüz güldüren istihdam raporu
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda istihdama ilişkin yüzgüldüren bir tahmin açıkladı. Abone olIMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda dünyada istihdamın 2010 yılında pozitife dönmekle birlikte, 2011 yılında yüksek kalmaya devam edeceğini belirtti.

Uluslar arası Para Fonu, ülkelerin büyük ticaret fazlalarını, ekonomik büyümenin gelişmesini engellemeden ve işsizliği yükseltmeden azaltmalarının mümkün olduğunu bildirdi.

IMF Nisan 2010 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun(World Economic Report) analizler içeren ilk bölümleri yayınlandı. Raporda büyük cari işlem fazlası veren 28 ülke üzerinde yapılan analizlere dayanılarak elde edilen sonuçlara yer verildi. Cari fazlanın azaltılmasına yönelik politikaların her zaman büyüme rakamlarında düşüşle sonuçlanmadığı, yükselen iç talep ve yatırımın ihracattaki düşüşleri telafi ettiği belirtildi. Cari fazlanın eritilmesi durumunda istihdamın da, hizmetler sektöründeki büy turizm reklam ümenin etkisiyle hafif yükselme eğilimine girdiği belirtildi.

“Büyümeyi Yeniden Dengelemek” altbaşlıklı Raporun “Durgunluk ve Toparlanma Dönemlerinde İşsizlik” bölümünde yaşanan “Büyük Durgunluk” sırasında işsizliğin gelişmiş ekonomilerde değişik şekillerde ortaya çıktığı belirtildi. İşsizlikte en büyük artışların İspanya ve ABD’de görüldüğü, bunun finansal baskı ve konut sektörünün iflası yanında, büyük ölçüde üretimdeki düşüşün etkisiyle açıklandığı belirtildi. Raporda, “İşsizlikte yükseliş diğer ülkelerde, kısmen geniş kısa süreli çalışma programlarının yansıttığı şekilde (İtalya, Almanya, Japonya ve Hollanda’da) öngörülenden daha az olmuştur” denildi. İstihdam konusunda şu noktalara değinildi:

İŞSİZLİK SORUNU AZALARAK SÜRECEK

“-2010 yılında istihdamın birçok ülkede pozitife dönmesi beklense bile, finansal baskının uzun süreli etkileri ve üretimde ağır adımlarla gerçekleşen toparlanma karşısında gelişmiş ülkelerde ortalama işsizliğin 2011 yılı boyunca yüksek kalması bekleniyor.
-Geleneksel para politikaları ve mali politikalar, ekonomik etkinlik üzerindeki etkisi itibarıyla istihdamın desteklenmesinde birincil gereçler olarak kalmayı sürdürecek. Ağırlıklı olarak banka kredilerine dayanan emek yoğun sektörler karşısında finansal sektörün onarımı da esas. Bunun ötesinde emek piyasası kurumlarının iyileştirilmesi ve ücret esnekliğinin teşvik edilmesi gereksinimi var. Ülkelerin kendi koşullarına bağlı olarak kısa süreli çalışma programlarından çıkış stratejileri ve iki kademeli emek piyasası sorununun üstesinden gelmek, istihdamı büyütmede göz önüne alınacak ek konular.”

CARİ İŞLEM FAZLALARININ DÖNÜŞMESİ SORUNU

Raporun “Dengeyi Doğru Sağlamak: Cari İşlem Fazlalarının Dönüşümü” bölümünde ise “Döviz kurunda değerlenme cari işlem fazlasının tersine çevrilmesinde anahtar rol oynasa da analizler en iyi sonuçların, değerlenmenin iç talep ve yapısal reformları destekleyen ekonomik politikalarla bütünlendiğinde başarıldığını doğruluyor. Araştırma sonucu elde edilen bulgular, cari işlem fazlasını tersine çevirme dönemlerinde aşırı genişleyen ve uzayan ekonomik politikaların enflasyonu ve varlık fiyatlarını hızla artırabileceği konusunda uyarıyor” denildi.
Dünya Ekonomik Raporları IMF uzmanlarının bölge, kalkınmadaki aşamaları gibi özelliklerine göre sınıflandırılmış ülke grupları ya da ülkeler bazında küresel düzeyde ekonomik gelişmelere yönelik tahmin ve analizlerini içeriyor. Rapor ekonomik kalkınma ve görünümlerin analizi kadar büyük ekonomik politika sorunlarına da odaklanıyor. Genellikle yılda iki kez Uluslararası Para ve Finans Komitesi toplantıları için bir belge olarak hazırlana rapor IMF’nin küresel izleme faaliyetlerinin temel belgesini oluşturuyor. WEO’nun ana verileri gelecek hafta açıklanacak.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim