Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy, geçen yıl üretim hacminin yüzde 2.3 düştüğünü, ticarette ise yüzde 12’lik büyük bir gerileme görüldüğünü belirterek, "2011’de üretimin yüzde 2.9 büyüyeceği konusunda konsensüs var. 2010 için küresel ticaret büyümesi konusundaki tahminimizi yaklaşık yüzde 10 olarak ilan ettik. Herkesin bildiği gibi bu baz etkisinden kaynaklanıyor ancak hala karlılık vaad ediyor" dedi.
Lamy, Şili’de çok taraflı ticaretin ekonomik kriz dönemlerindeki durumuna ilişkin yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin son 70 yıl içinde kötü darbelerden birini aldığını belirtti. Lamy, "Krizden, ki rhode island seo mi ülkeler, kısmen güçlü makroenonomik yönetime bağlı olarak diğerlerine göre daha iyi dirense de tüm ülkeler etkilendi" dedi.
"HERŞEY SONA ERDİ" DEMEK ACELECİLİK AMA KRİZDEN ÇIKILIYOR
Lamy, şöyle devam etti: "Şimdi, ‘her şey sona erdi’ demek ve hiçbir şey olmamış gibi davranmak acelecilik olsa da, krizden çıkıldığını görüyoruz. Yeni oluşan toparlanma hala kırılgan. Finansal sektör reformlarına ihtiyacımız var. Aynı zamanda kurtulduğumuz zorlukların dışında da kalarak, enflasyon ve ülke borçlarında tehlikeli yığılmalardan kaçınmak amacıyla çıkış stratejileri düzenlemeliyiz. Korkarım inatçı bir şekilde bir süre daha, başka şeyler yolunda gitse de devam edecek olan ciddi işsizlik sorununun da üstesinden gelmeliyiz." Pascal Lamy geçen yıl üretim hacminin yüzde 2.3 düştüğünü, ticarette ise yüzde 12’lik büyük bir gerileme görüldüğünü bildirdi. Lamy, "2011’de üretimin yüzde 2.9 büyüyeceği konusunda konsensüs var. 2010 için küresel ticaret büyümesi konusundaki tahminimizi yaklaşık yüzde 10 olarak ilan ettik. Herkesin bildiği gibi bu baz etkisinden kaynaklanıyor ancak hala karlılık vaad ediyor" dedi.
Ticaret sisteminin güçlü ekonomi politikalarına katkı yaptığını, uluslar arası işbirliğinin ise kendisinden hoşnut olması için bir zemin bulunmadığını kaydeden Lamy, "Düze çıkmış değiliz. Hükümetler korumacı baskıyı hissetmeye devam ediyorlar, özellikle de işsizlik görünümün iyileşmemesine bağlı olarak. Ticaret sistemi özellikle de kriz dönemlerinde hayati rol oynuyor. Serbest ticaret, karşısında olanlara karşı desteklenmeli. Ticaretin her derde deva olmadığı unutulmamalı. O kamusal politikaların diğer birçok bileşeniyle birlikte iyi bir şekilde çalışmaya ihtiyaç duyan çok yararlı bir araç" dedi.
KORUMACILIK YAKLAŞIK İKİ YIL DAHA DEVAM EDECEK
Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, iş piyasası küresel finansal kriz nedeniyle sendelerken küresel ticaretin yaklaşık iki yıl kadar daha korumacılıkla karşı karşıya bulunmaya devam edeceğini belirtti. Korumacılıkla baş etmek için henüz düze çıkılmadığını belirten Lamy, "Biz ticaret tarafındakilerin deneyimlerine göre hala korumacılıkla yaşamak ve onunla başa çıkmak için bir ya da iki yılımız var" dedi.
Kategori : GÜNCEL