Malatya'nın tarih envanteri çıkarılacak

  • Home
  • Malatya'nın tarih envanteri çıkarılacak
Malatya'nın tarih envanteri çıkarılacak
Tarihi boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Malatya'daki kültür varlıklarının envanteri çıkarılacak.Abone ol

Tarih boyuncu farklı medeniyetlere merkez olan, İpek Yolu ve Kral Yolu'nun uzantılarının geçiş güzergahında yer alan Malatya'nın kültürel zenginliklerinin envanteri çıkarılıyor. Kente tescilli 221, tescil edilmeyi bekleyen 112 kültürel varlık tespit edildi.

Malatya Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ziya Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da 1970 yılına kadar Ankara'dan gelen Anıtlar Yüksek Kurulu ekibinin, Adana Koruma Bölge Kurulu'nun ve 1970'lerden sonra da Malatya Arkeoloji Müzesinin yaptığı çalışmalar sonucu 221 kültür varlığının bulunduğunun tespit edildiğini söyledi.

Malatya'daki kültür varlıklarının han, hamam, vermont seo höyük, tümülüs, mezarlık kilise kalıntısı gibi yapılar olduğunu ifade eden Kılınç, 4 aydır yeni bir çalışmaya başladıklarını, Malatya'daki taşınmaz kültür varlıklarının envanterini çıkardıklarını dile getirdi.

Kılınç, şu bilgiyi verdi:

''İlk envanter çalışmasına Pütürge ilçesinden başladık. Doğanyol'da, Kale'de, Arapgir'de, Arguvan'da, Kuluncak'ta, Hekimhan'da, merkez ve Akçadağ'daki çalışmalarımız tamamlandı. Şu anda Doğanşehir'deki çalışmalar devam ediyor. Doğanşehir ve Darende'den sonra envanter çalışması tamamlanmış olacak.''

Envanter çalışmasının tamamlanmasının ardından dokümanları CD'ye aktaracaklarını belirten Kılınç, daha sonra birkaç cilt kitapla kültür varlıklarını tanıtacaklarını, aynı zamanda internet ortamında da yayınlayacaklarını aktardı.

Kılınç, şu bilgiyi verdi:

''Kültür envanteri çalışması ile Malatya'da geçmişten günümüze, neolitik dönemden bugüne bütün yerleşim yerlerini, insanlar tarafından kullanılan bütün taşınmaz kültür varlıklarını tespit ettiğimiz bir kültür envanterimiz olacak. Bu kültür envanteri ile Malatya'da bilinmeyen, tespit edilmeyen eser kalmayacak.''

''ELİMİZDE HERKESİN ULAŞABİLECEĞİ BİR KAYNAK OLACAK''

Envanter taraması yaptıkları ilçelerde kaymakamlarda toplantı yaptıklarına değinen Kılınç, şunları belirtti:

''Var olan kültür varlığını değerlendiriyoruz. Çalışmalar tamamlandığında Malatya'ya bir kültür arşivi kazandırmış olacağız. Elimizde herkesin ulaşabileceği bir kaynak olacak. Gerçekten Malatya önemli bir merkez. Bir geçiş güzergahı, İpek Yolu'nun ve Kral Yolu'nun uzantılarının geçtiği bir geçiş güzergahı. Bugün olduğu gibi geçmişte de bir köprü konumundaydı.''

Envanter çalışmasının bittiği ilçelerde yaklaşık 112 eser daha tespit ettiklerini ifade eden Kılınç, bunların tescili için Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na başvurduklarını aktardı.

Kılınç, ''Envanterlerle ilgili baskısını yapacağımız kitaplar Türkçe ve İngilizce olacak. Eserlerin uydudan koordinatları da kitaplarda yer alacak, 25 binlik haritada görüntüleri olacak'' dedi.

Arazi çalışması bittikten sonra bir iki ay da kitap haline dönüştürülmesinin, CD'lere aktarılmasının süreceğini anlatan Kılınç, gelecek ağustos ayının sonlarına doğru çalışmanın tamamlanacağını sözlerine ekledi.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim