Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Dulupçu, Isparta'nın son 20 yılda yüzde 10 küçüldüğünü söyledi.
Dulupçu, bankalardaki mevduatlarıyla 28. sırada olmakla övünen Ispartalıların, tartışmalardan sıyrılıp yatırım adımlarını atması gerektiği önerisinde bulundu.
Isparta'da "girişimcilik ruhu yok" gerçeğinin artık ironi haline geldiğini belirten Dulupçu, "Öyle bir noktaya geldik ki yat best hair transplant in turkeyhair transplant in turkey ırımcı ruhu nasıl yakalayacağız bilmiyoruz. Sanayimiz son 20 yılda yüzde 10 küçülmüş. Isparta'nın gelişememesinde en büyük etken sanayi ve ticaretin gelişememesidir" dedi.
Dulupçu, Isparta'nın mevduatta Türkiye genelinde 28. durumda olmasına rağmen, çekilen kredi oranlarında 37. sırada olduğunu hatırlattı.
Isparta'nın bankalarda yüksek oranda tasarruf miktarı olduğu yönündeki tezlere katılmadığını ifade eden Dulupçu, "Bu ne demektir" Yatırım için kredi çekmiyoruz demektir. Bizim bankacılık sistemine bıraktığımız parayı Kayseri, Konya çekiyor. Üretim yapıyor, istihdam oluşturuyor, katma değer oluşturuyor" diye konuştu.
BURDUR DAHA HIZLI
1996 yılında Isparta'da ihracat yapan firma sayısının 49, Burdur'un ise 19 olduğunu hatırlatan Dulupçu, 2009 'da ise her iki ilin firma sayısının 82 olarak eşitlendiğini aktardı.
Dulupçu, Burdur'un 2009 ihracat toplamının 161 milyon dolarla neredeyse Isparta'yı ikiye katladığına dikkat çekti.
Dulupçu, bu durumun suçun sistemde değil, Ispartalılarda olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.
ISPARTA ENERJİSİNİ BOŞA HARCIYOR
Isparta'nın teşvikle yatıp, teşvikler kalkarak enerjisini boşa harcadığını belirten Murat Dulupçu, Isparta'nın bir taraftan kalkınmak isterken, diğer taraftan kalkınma modelinin ne olduğu konusunda bir vizyon ve stratejik bir plan geliştirememesi gibi bir çelişkinin söz konu olduğunun altını çizdi.
Dulupçu, şunları söyledi:
"Isparta'da her şeyi siyasilerden ve devlette bekleme geleneği hala etkisini sürdürüyor. Fakat, Isparta'nın gücünün yeteceği, etki alanının olduğu bölgelerdeki sorunları kontrol edebileceği, çözmek için atabileceği adımlar var. Ancak, bunları makro düşünerek siyasilerden beklediğimiz için hep ihmal durumuna giriyoruz"
Kategori : GÜNCEL