Hürriyet Gazetesi'nde yumruk kavgası!

  • Home
  • Hürriyet Gazetesi'nde yumruk kavgası!
Hürriyet Gazetesi'nde yumruk kavgası!
Hürriyet'in yeni Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, ilk yazısında okurlardan görüş ve eleştirileri değerlendirdi. Bildirici, Özdil'in malum yazısını da eleştirdi.Abone ol

Bildirici, geçen haftanın en çok ses getiren Yılmaz Özdil'in ‘Yumruk' başlıklı yazısını köşesine taşıdı.

ŞİDDETE ONAY VAR

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu yazıya ilişkin okur görüşlerini aktaran Hürriyet Okur Temsilcisi Bildirici, Özdil'in yazısı özetledikten sonra “(…) Keşke Özdil, bu satırların ardından o yumruğu onaylamadığını belirten ve şiddeti eleştiren bir ifade kullansaydı. Bu şekliyle bir onay havası doğuyor maalesef.” dedi.

YAYIN İLKELERİNE AYKIRI

Faruk Bildirici, Doğan Medya Grubu Yayın İlkeleri'nin 17.maddesini hatırlattı; “Özetle şöyle: ‘Şiddet ve zorbalı hair transplant turkey ğı özendirici veya kışkırtıcı, bireyler, topluluklar ve uluslararasında nefret ve düşmanlığı körükleyici yayın yapmaktan kaçınılır.”

Hürriyet Okur Temsilcisi'nin deyimiyle, yazar Yılmaz Özdil'in satırları yumruğu onaylayıp, şiddeti körüklüyor. Yılmaz Özdil'in satırları yayıncılık ilkeleriyle ters düşüyor. Ancak yazı burada bitiyor. Okur Temsilcisi'nin tespitlerinin ardından ne yapılması gerektiği ya da ne yapılacağı yönünde bir bilgi yok.

YANLIŞ VAR YAPTIRIM YOK

Yazıda, "Okur Temsilcisi okurlarının görüşlerini yazara iletti mi? Doğan Medya Grubu Yayın İlkeleri'ni ihlal eden yazara bir yaptırım uygulanıyor mu?" sorularına cevap verilmezken, Okur Temsilcisi'nin yaptırımı ve yetkileri konusundaki boşluk ortaya çıkıyor.

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici'nin Yılmaz Özdil'in yazısına ilişkin değerlendirmesi:

Yayın ilkeleri yazarı bağlar

Okuyucular  haklı olarak sorabilir. Peki, yazarların yazdıkları da okur temsilcisinin ilgi alanına girer mi? Yanıtlayayım, elbette yazarlar düşüncelerini özgürce yazmalıdır. Ancak gazetecilik meslek ilkeleri yazarları da bağlar. Tıpkı haberlerde olduğu gibi yazarlar da hakaret, aşağılama, ayrımcılık ve şiddeti özendirme gibi unsurlara yazılarında yer vermemelidir.

Yılmaz Özdil'in 14 Nisan'da çıkan “Yumruk” başlıklı yazısı bu çerçevede geniş bir tartışma yarattı. Bazı gazetelerde yankı bulan yazıya okurlardan da eleştiriler geldi. Can Yılmaz “kınadığını” ifade ederken, Ahmet Bilge de yazıyı eleştirip, uyardı; “İnsanlarımızı şiddetten uzak tutmak, farklı fikirlerle bir arada yaşama kültürünü beslemek hepimizin görevidir.”

Özdil'in yazısındaki ana fikir, “Açın gazetelerin internet sayfalarını o haberin altına yapılan yorumları okuyun... Yumruğunu ‘adaletin tokmağı' yerine koyup Ahmet Türk'ün burnuna inen kişi, bu ülkede pek çok kişinin duygularına tercüman oldu.” cümlelerinde özetleniyordu.

Keşke Özdil, bu satırların ardından o yumruğu onaylamadığını belirten ve şiddeti eleştiren bir ifade kullansaydı. Bu şekliyle bir onay havası doğuyor maalesef.

Hatırlatayım, Doğan Medya Grubu Yayın İlkeleri'nin 17.maddesi, özetle şöyle: “Şiddet ve zorbalığı özendirici veya kışkırtıcı, bireyler, topluluklar ve uluslararasında nefret ve düşmanlığı körükleyici yayın yapmaktan kaçınılır.”



Kategori : MEDYA

Whatsapp İletişim