Başkanlık sistemi rejimi değiştirir mi?

  • Home
  • Başkanlık sistemi rejimi değiştirir mi?
Başkanlık sistemi rejimi değiştirir mi?
Başbakan Erdoğan'ın 'başkanlık sistemi'ni halka soracağız açıklamasının ardından kafalardaki sorular arttı. Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, başkanlık sisteminin milli birlik ve bütünlük bakımından önemli olduğunu söyledi. "Sistem rejim değişikliği getirmez mi?" sorusuna Kuzu, "Yok, rejimle ne alakası var? Hükümet modelidir bu... Dünyadaki 3 modelden biri; parlamenter sistem, başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri" karşılığını verdi.

Gazetecilerin, başkanlık sistemi ile ilgili sorularını yanıtlayan Kuzu, başkanlık sisteminin yararlı turkey hair transplant cost bir model olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bunu tartışması gerektiğini savundu.

Başkanlık sisteminin Türkiye'ye uygun bir model olduğunu ifade eden Kuzu, "Bugün yaşanan tartışmaları kökünden çözecek bir modeldir. Yasama organını güçlendiren bir modeldir. Parlamento ağırlıklı bir modeldir. Ondan dolayı ismi aslında başkanlık sistemi değil, kongre hükümeti demek lazım" dedi.

Kuzu, kuvvetler ayrılığının en belirgin olduğu sistemin başkanlık sistemi olduğunu vurguladı. Başkanlık sisteminin uygulanabilmesi için eyalet sisteminin şart olmadığını belirten Kuzu, "Üniter yapıda da federal yapıda da sistemin olabileceğini kaydetti. Eğer federal yapı zorunlu olarak başkanlık sistemini gerektirseydi, o zaman Almanya'nın da başkanlık olması gerekirdi. O tamamen Türkiye'de bu modeli kötü göstermek isteyenlerin bulduğu uydurma bir gerekçedir. milli birlik ve bütünlük bakımından fevkalade önemli bir sistemdir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Sistem rejim değişikliği getirmez mi?" sorusuna Kuzu, "Yok, rejimle ne alakası var? Hükümet modelidir bu... Dünyadaki 3 modelden biri; parlamenter sistem, başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri" karşılığını verdi.

Başkanlık sisteminin ne gibi sakıncaları olabileceği sorusuna karşılık Kuzu, "Faydası daha çok. Zararı ile faydasını tarttığın zaman faydası çok daha fazla olan sistemdir. Parlamenter sistemde yasama organının adı var, kendisi yok. Tamamen yürütmenin hakim olduğu bir model. Ama başkanlık sisteminde yasama ağırlıklıdır. Adı başkanlıktır ama asıl yetkili olan yasamadır. Parlamenter modeldeki başbakanlar, ABD Başkanı'nından birkaç kat daha yetkilidir. Dolayısıyla 'başkanlık' kelimesine takılıp kalmayın" dedi.



Kategori : POLİTİKA
Whatsapp İletişim