IMF'den bankalara katı kurallar geliyor!

  • Home
  • IMF'den bankalara katı kurallar geliyor!
IMF'den bankalara katı kurallar geliyor!
IMF, G20 ülkelerine radikal bir banka vergisi planı sunmaya hazırlanıyor. Bununla beraber bankalara katı kurallar getirecek!Abone ol

İngiliz basını, Uluslararası Para Fonunun (IMF) bu hafta Washington’da yapılacak G20 Maliye Bakanları toplantısı için hazırladığı raporda, bankalara katı kurallar getireceğini yazdı.

Bankacılık sistemine yönelik köklü ve sürpriz öneriler içeren raporu manşetine taşıyan Guardian gazetesi, IMF’nin dünyanın en büyük bankalarını kar ve ücretlerini vergilendirerek küçültmeyi amaçlayan sert önlemler önerdiğini kaydetti.

Raporda zayıf ya da batmakta olan kuruluşların kurtarılması amacıyla, sadece bankaların değil tüm mali kuru baskılı çakmak luşların kaynak aktaracağı “mali istikrar katkı payı” uygulamasına geçilmesinin de önerildiğini belirten gazete, ilk başta herkesten eşit oranda alınacak katkı payının, ileride kuruluşun büyüklüğü ve aldığı risklerin boyutuna göre değişebileceğini aktardı.

Guardian, bankaların kar ve ücretlerinin vergilendirilmesine dayanan mali faaliyetler vergisi önerisine hazırlıksız yakalandığı yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi de IMF’nin önerilerine sayfalarında yer verdi, ancak gazete bu bilgilere ek olarak IMF’nin dünya ekonomisiyle ilgili saptamalarını da değerlendirdi. Gazetenin başyazısında şu ifadeler yer aldı:

“IMF’nin yılda iki kez yayınladığı Küresel Mali İstikrar Raporu, mali piyasalar ve özel sektör üzerindeki bulutların yavaş yavaş da olsa çekilmeye başladığını dile getiriyor. Ancak bütçe açıkları konusunda yeni bir fırtınanın yaklaşmakta olduğuna da dikkati çekiyor.
Buradan hareketle, siyasetçilerin önünde iki zorlu görev duruyor. Birincisi mali piyasaları daha güvenli hale getirmek. Bu konudaki reformlar doğru yönde, ancak çok yavaş ilerliyor.

Diğeri ise kamu maliyesinde dengeyi sağlamak. Bir yandan para piyasalarına güven aşılarken, bir yandan da ekonomilerin hala ihtiyaç duyduğu yaşam damarlarını kesmemeleri şart. Hükümetlerin kısa vadeli düşünmeyi bırakarak, kamu borçlarını orta vadede dizginlemek için ellerinden geleni yapacaklarına kamuoyunu inandırmaları gerekiyor.”
BBC’nin haberine göre ise, IMF bu hafta yapılacak G20 toplantılarında, bankalara iki aşamalı ek vergi getirilmesini önerecek.

IMF’nin planı, bankaların önce sabit oranlı bir bankacılık vergisi ödemesini, ikinci adımda ise elde ettiği kar ve ödediği maaşlar için ayrıca vergiye tabi tutulmasını içeriyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, IMF’nin önerilerinin önemli olduğunu ve planın memnuniyetle karşılanması gerektiğini söyledi. Darling, finans kuruluşlarının topluma olan borcunu bir şekilde ödemelerinin şart olduğunu ifade etti.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim