Bitlis Valisi'nden engelli itirafı

  • Home
  • Bitlis Valisi'nden engelli itirafı
Bitlis Valisi'nden engelli itirafı
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz illerinde engelli sayısının yüksek olmasının nedenini açıkladı. Abone ol

Bitlis'te engelli sayısının yüksek olmasının arkasından yetersiz sağlık hizmeti çıktı. Vali Nurettin Yılmaz, "Doğum süresince aileler hastaneye başvurmuyor. Ebelerin yetersiz kalmasından dolayı çok sayıda engelli çocuk var" itirafında bulundu.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün himayesinde bir yıl önce başlatılan ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyası kapsamında, kentte bin 25 çocuğun eğitimine devam ettiğini bildirdi.

Yılmaz, projeyle çocukların fiziki eksikliklerini engel olmaktan çıkararak hayata tutunmaları, bireysel i Kumlama kumu htiyaçlarını karşılamaları ve toplumun engellilere karşı bakış açısının değiştirilmesinin amaçlandığını belirtti.

''BİTLİS'TE HASTANEDE DOĞUM ORANI DÜŞÜK''

Öte yandan hastanede doğum sayısının artırılması gerektiğini açıklayan Yılmaz, Bitlis'te doğum süresince hastanelere başvurmayan kadın bulunduğunu ve doğumda köy ebelerinin yetersiz kalması nedeniyle çok sayıda çocuğun engelli doğduğunu kaydetti.

Yılmaz, beyin problemleri nedeniyle gelişemeyen çocuklar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Doğum süresince aileler hastaneye başvurmuyor. Ebelerin yetersiz kalmasından dolayı çok sayıda engelli çocuk var. Ailenin ilgisizliği nedeniyle engelli olan çocuklar bulunuyor. Bugün gelişen tıpta artık anne karnında çocuğun beyin ameliyatı yapılıyor. Bu nedenle hastanede doğum sayısını arttırmamız gerekiyor. İlimizde sağlık alanında gelişmeler yaşanıyor. İmkanlarımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Ayrıca aile içi evlilikler ve yakın akraba evlilikleri önemli sorun oluyor. Aile içi evliliklerin ve dışarıya kız vermeme adetlerinin engellenmesi gerekiyor.''

Bilinçli anneler yetiştirildiğinde çocukların kurtulacağını ve bu nedenle kız çocuklarının eğitimine önem verdiklerine dikkati çeken Yılmaz, bilinçli olan ailelerde çocukların bakımı ve özür oranının düşeceğini ifade etti.

Yılmaz, ''Eğitimi sağlayıp, anneleri bilinçlendirebilirsek çocuklarımız kurtulacak. Çünkü bilinçli annenin çocukları üzerindeki dikkati çok önemli. Onun için kız çocuklarımızın eğitimine önem veriyoruz'' dedi.

İl merkezi ve ilçelerdeki okullarda 2 bin 389 engellinin bulunduğunu, bunlardan 2 bin 223'ünün eğitime uygun olduğunu belirten Yılmaz, 2009 yılının nisan ayına kadar bin 228 çocuğun eğitim gördüğünü, bu yıl ise bin 25 çocuğun eğitimine devam ettiğini söyledi.

Kampanya çerçevesinde Bitlis'te 5 sınıf açıldığını ve bu sınıflardan 4'ünün özel eğitim sınıfı olduğunu dile getiren Yılmaz, kentte 10 özel eğitim sınıfına, 1 eğitim uygulama ve iş eğitim merkezine ve 1 eğitilebilir ilköğretim okuluna ihtiyaç duyulduğunu da bildirdi.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim