Trakya Üniversitesi organ nakline doğru

  • Home
  • Trakya Üniversitesi organ nakline doğru
Trakya Üniversitesi organ nakline doğru
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde organ nakline başlanması amacıyla yapılan çalışmalar tamamlanmak üzereAbone ol

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Dikmengil, Fakültesi Hastanesinde organ nakline başlanması amacıyla yapılan çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Dikmengil, yaptığı açıklamada, organ nakli merkezinin açılmasıyla ilgili olarak Yüksek Öğretim Kuruluna (YÖK) başvuruda bulunulduğunu belirterek, "Hastanemizin 5. katında organ nakli bölümü oluşturduk. Burada bulunan hasta yatakları, yemekhane, tuvaletler ile kullanılan tüm malzemeler özel olacak ve steril ortam korunacak. Organ nakli bölümüne dışarıdan hiçbir şekilde eşya girmeyecek. Kullanılan çarşaf, mutfak malzemeleri aynı bölümde oluşturulan yerde ayrı makineler kullanılarak temizlenecek" dedi.

Oluşturulan 500 metrekar metal kalem elik alanda kullanılan bütün malzemelerin İstanbullu iş adamlarının desteğiyle sağlandığına dikkati çeken Dikmengil, şunları söyledi: "Yaklaşık 300 bin lira tutarında harcama yapıldı. Hasta yakınlarının bekleyeceği bölüm, hasta odalarındaki son sistem yataklar, plazma televizyonlar konuldu. Özel kapılar, lavabolar, banyo ve tuvalet yerleri yapıldı. Hastanenin diğer bölümleriyle fiziki alışveriş olmayacak. Her ihtiyaç bölümün kendi içinde karşılanacak. Bu haliyle ülkemizde ender bulunan bir fiziki mekandır. Organ nakillerine ilk olarak böbrekle başlanacak. Böbrek nakili ruhsatı talebimiz Sağlık Bakanlığından gelen 4 bakanlık mensubu ve bir profesör tarafından 29 ana başlıkta denetlendi, uygun görüldü."


-ÖZEL AMELİYATHANEDE MİKROBU TAŞIYACAK PARTİKÜL AZ SAYIDA-

Prof. Dr. Dikmengil, organ nakillerinin 1 A 100 partikül hibrit ameliyathanede (Normalde 1 metreküp havada mikropların taşındığı 3,5 milyon partikül bulunuyor. Hibrit ameliyathanede ise 1 metreküp havada 100 partikül bulunuyor) yapılacağını belirterek, "Bu ameliyathanede partikül sayısı en az olduğundan mikropların taşınmasına olanak olmuyor. En yüksek sterilizasyon standardına sahip. Ameliyat olan hastalara bu nedenle ameliyat sonrası normalin çok altında antibiyotik verilecek. Karaciğer ile böbrekler başta olmak üzere organlar aşırı etkilenmemiş olacak" dedi.

Ameliyathanenin tabanının 60 metrekare olduğunu, aynı anda hem anjiyo çekilip koroner stant konulup hem de tüm kalp ve damar ameliyatlarının aynı anda yapılmasına olanak sağlayacağını kaydeden Dikmengil, şöyle konuştu: "Tüm duvarlar yerden tavana kurşun kaplandı. Kurşunun üzerine de toz tutmayan, paslanmaz çelik kaplandı. Ameliyathanede röntgen çekimi de yapılacak.

Teknik donanım sayesinde internet üzerinden dünyanın her yerine ulaşılıp ameliyatlar izlenebilecek. Ameliyathane dışına görüşmeler yapılacak. İçerdeki havanın nemi, ısısı, ışığı son sistem teknik aletle ayarlanabilecek."

Dikmengil, Trakya’nın ilk organ nakli merkezi olacak bölümün faaliyete geçirilmesi için YÖK’ten izin beklendiğini kaydetti. TÜ Genel Cerrahi Ana Bilim Dalından Uzman Doktor Tamer Sağıroğlu da organ nakli bölümünün hazırlanmasında, Yrd. Doç Dr. Atakan Sezer ve Yrd. Doç Dr. Hilmi Tozkır’la görev aldıklarını ifade etti.

Sağıroğlu, organ nakli için Trakya’da çok sayıda hasta bulunduğunu belirterek, "Trakya’da bin böbrek hastası var. Bunlardan 6-7’si böbrek nakli hemen yapılabilecek konumda bulunuyor. Böbrek verecek yakınları hazır. Merkezimiz faaliyete geçtikten hemen sonra böbrek nakillerine başlanabilir" dedi.



Kategori : SAĞLIK
Whatsapp İletişim