Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 11'incisi düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali yörük göçü, gelin indirme töreni ve domates güreşleriyle başladı.
Festivalin açılışında, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Karatepe Stadı'na kadar yürüyüş düzenlendi. Törene katılanların stada yürüyüşü sırasında yöresel giysili vatandaşlar, keçi, koyun ve develeriyle temsili Yörük göçünü canlandırdılar.
Kurulan Yörük çadırı önünde Gülay Aksoy ve Hamdi Karakoyunlu çifti için geleneksel ''gelin indirme
Kumlama kumu '' töreni yapıldı. At sırtında stadyuma gelen gelinin attan inmesi için Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından geline mobilya ve beyaz eşya hediye edildi. Attan inen gelin ve damat için dua edildi ve daha sonra Yörük çadırında protokol üyelerinin şahitliğinde Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından resmi nikah kıyıldı.
Stattaki törende konuşan Kumluca Kaymakamı Salih Işık, bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen festival etkinliklerinin çok görkemli bir törenle başladığını söyledi. ''Yörüğün yükünü bir deve çeker, keyfini yüz deve çekmez'' ata sözünü hatırlatan Işık, ''Aslını unutmayan Kumluca halkı, düzenlenen bu festivale 7'den 70'e katkı sağlıyor, festival etkinlikleri kapsamında bir araya geliyor. Festivalin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.
Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da festivalin ilçe ve yöre halkının kucaklaşmasına vesile olan bir etkinlik olduğunu kaydetti. Kumluca ve yöresinin geçimini tarımdan sağladığını hatırlatan Çetinkaya, ''Bundan dolayı tarım adına bir festivalin olmasından doğal başka bir şey olmazdı. Festivalimiz sayesinde Kumluca insanı birbiriyle kucaklaşmıştır. Bu kucaklaşma oldukça, Kumluca'mızın, Antalya'mızın, ülkemizin bayrağı daima yükseklerde olacaktır. Bizim festivalimizin içinde, eğitim var, kültür var, tarım var, eğlence var. Artık ben ölsem de gam yemem. Bu festival bundan sonra daha da iyi olarak devam edecektir'' diye konuştu.
PEHLİVANLAR, 3 TON ÇÜRÜK DOMATESİN ÜZERİNDE GÜREŞ TUTTU
Stadın ortasına kurulan mini havuza dökülen yaklaşık 3 ton çürük domatesin üzerinde, pehlivanlar güreş tuttular. Kıran kırana mücadelenin yaşandığı domates güreşlerinde pehlivanların mücadelesi ilginç görüntülere sahne oldu. Domates üzerinde Kırkpınar başpehlivanlarından Hasan Tuna ve Şükrü Kazan da güreşti.
Güreşlerden sonra halk oyunları gösterisi ve halat yarışması yapıldı.
Festival, 2 Mayısta sona erecek.
Kategori : GÜNCEL