Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Alkan, 4 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı açıklamada dünyada en sık görülen kronik akciğer hastalıklarından birisinin Astım olduğunu söyledi.
NELER YAPILMALI?
Astımın, hava yollarında daralma ve hava yollarının artmış duyarlılığı ile meydana gelen, yaygın bir solunum sistemi hastalığı olduğunu ifade eden Dr. İsmail Alkan, hastalığın genellikle çocukluk yaşlarında ortaya çıktığını dile getirdi. Hastalığın asıl sebebinin kalıtsal ve çevre faktörler olduğunu belirten Sağlık Müdürü Dr. İsmail Alkan lokal seo şunları söyledi; “Astımın çevre faktörleri, erken çocukluk ve geç çocukluk dönemlerinde farklılıklar gösterebilir. Küçük yaşlarda en sık görülen astım nedenlerinden biri de alerjidir. 7`den 70` e her yaştan insanda görülebilir, ama çocuklarda daha fazla rastlanır. Erken çocukluk çağına özgün alerjiler, genellikle yiyecek alerjileri inek sütü, yumurta ya da solunum yoluyla alınan küf, ev tozu, evde yaşayan evcil hayvanların sebep olduğu alerjilerdir. Alerjik astımın başlıca nedenleri ev tozları, polenler, evcil hayvanlar ve küf mantarlarıdır. Astım krizleri, havaların değişken olduğu dönemlerde, gece ve sabaha karşı daha sıktır. Alerjenler, sigara dumanı, hava kirliliği, nezle, grip gibi solunum yolları enfeksiyonları, çeşitli koku ve gazlar, bazı ilaçlar, krizleri ortaya çıkaran en önemli faktörlerdir. Hastalarda astım teşhisi koymak çok kolay olsa da, astım tedavisi gören, ama astımı olmayan veya bunun tam tersi, astımı olduğu halde uygun tedavi görmeyen sayısız hasta bulunmaktadır. Kesin teşhis için akciğer röntgeni, solunum fonksiyon testleri, alerji testleri ve bazı kan incelemeleri de gerekli olabilir”
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Astımda erken teşhisin büyük önem taşıdığını da anlatan İsmail Alkan şöyle devam etti“ Astımda erken teşhis çok önemlidir. Modern tıpta çok etkin ilaç tedavileri vardır. Ama çevre faktörlerinin kontrol edilmesi, en az ilaç tedavisi kadar, hatta daha fazla önemlidir. Erken teşhis için oldukça kolay uygulanabilen birçok kan, deri ve solunum testleri vardır. Şikayetleri olan çocukların bir uzman tarafından incelenmesi ve gerekli tedbirlerin mümkün olduğunca erken alınması çok uygun olur. Erken teşhis ile astımın yerleşmesi önlenebilir. Astımlıların doktor kontrolü altında olmaları, sigara içmemeleri ve içilen ortamlarda bulunmamaları, yediklerine içtiklerine dikkat etmeleri, spor yapmaları gerekmektedir”
Kategori : GÜNCEL